Tuesday, May 26, 2009

Kari og Abdulla

I dette innlegget skal jeg prøve å drøfte en sak som nylig var oppe i media. Både VG og NRK skrev om denne saken. Overskriften "Innvandrere bak alle anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo" gir et ganske hardt slag i ansiktet.

Det er jo ofte store diskusjoner rundt hvordan norske medier omtale mennesker med annen etnisk bakgrunn enn norsk. At de norske avisoverskriftene bidrar til fremmedfrykt og diskriminering på grunnlag av rase. Men i den ovennevnte saken så får man på en måte en bekreftelse på dette. Ikke at norske medier på en feilaktig måte beskriver folk med en annen etnisk bakgrunn, men "at de har hatt rett hele tida". Samtidig så skal vi ikke glemme at VG og NRK er raske til å bemerke at en person er norsk dersom en gjør noe bra, selv om personen kanskje har et opphav som ikke er etnisk norskt. 

Så går det jo ann å fundere på hvorfor dette til stadihet skjer i mediene. Hvorfor blir man fremstilt på en spesiell måte bare fordi man ikke er etnisk norsk. Det kan jo være at journalistene som skriver "slike" saker egentlig ikke har god nok bakgrunn til å skrive dem. For hvordan kan man skrive om afrikanske og kurdiske gutter som gjør ditt og datt, når man selv ikke har vært i landene de kommer fra og sett hvordan de har det. Et spørsmål til selvvurdering: Om rollene hadde vært omvendt, hva hadde afrikanske medier skrevet om oss nordmenn?

1 comment:

  1. Kari og Abdulla??

    Tror du hadde fanget flere av lesernes oppmerksomhet om du hadde tatt "Kari og Hieu"

    ReplyDelete