Friday, February 13, 2009

Nettvett

Hallo allesammen!

Da har jeg, Fredrik, opprettet min første mediekommunikasjonsblog. Her skal jeg, som kommer fra osloområdet i norge, skrive om forskjellige temaer innenfor medier. Jeg håper at mange leser og kommenterer innleggene mine, slik at vi kan ha gode diskusjoner om mediene våre.

Dagens tema, og bloggens første tema blir nettvett, da spesielt for oss som blogger.

Jeg har lagt merke til mange forskjellige typer blogger, men felles for mange av dem er hvor lite folk tar vare på sin egen sikkerhet. Man kan finne fulle navn, yrker, privatliv osv.

Derfor har jeg nå tenkt til å se på fem nettvettregler for bloggere som er satt opp av siden nettvett.no:

1. Vær oppmerksom på at informasjon du legger ut i utgangspunktet vil ligge der i all evighet. Tenk derfor over om det du legger ut er noe du kanskje vil angre på siden.
- Her er et punkt mange ikke tenker på. Å lage en blogg på dagens internett er som å ta en tattovering. Hvis du noen år etter å ha fått den angrer, så er det veldig vanskelig og noen ganger umulig å bli kvitt det. Det er på samme måten med det du skriver i en blogg, eller andre steder på internett for den saks skyld. Hvis du senere angrer på det du har skrevet er det som regel for sent, det som kommer på internett blir på internett.

2. Husk at blogger er underlagt de samme grensene for ytringsfrihet som alle andre offentlige ytringer. Publisering av opplysninger eller bilder av gjenkjennelige personer krever i utgangspunktet samtykke etter reglene i personopplysningsloven.
- Et noe mer ukjent punkt. Mange tror at blogger ikke er underlagt lover, siden de er på internett og at ytringsfriheten er absolutt. Men det er et viktig punkt å kunne noe om, for om du bryter personvernsloven så kan du ende opp med å bli saksøkt for en god slump penger.

3. Også barn har et personvern. Derfor bør du ikke publisere bilder eller andre personlige opplysninger om barn på nettet. Barn kan ikke på samme måte som myndige personer samtykke til slik publisering.
- Dette punktet sier egentlig seg selv. Selv om du har spurt et barn om å få legge ut info om dem på nettet så er det ikke bra nok, ettersom de ikke kjenner de fulle følgende av en slik handling. Om du absolutt trenger det, så er det best å innhente en tillatelse fra foreldrene.

4. Undersøk om det finnes retningslinjer på din arbeidsplass som setter grenser for hvilke jobbrelaterte emner du kan uttale deg offentlig om.
- Mange arbeidsplasser har fastsatt i sitt reglement at du som arbeidstaker ikke kan formidle til andre om rutinene på arbeidsplassen, dette er det fort gjort å bryte hvis man skriver om en hendelse som skjedde på jobben. Se også denne artikkelen.

5. Vær oppmerksom på å ikke publisere noe i strid med reglene i åndsverkloven. Det er opphavsmannen til et åndsverk som har rett til å bestemme om, og hvordan, verket skal gjøres tilgjengelig for andre.
- Husk at så fort noen har hatt en idé, og gjort noe med den, så er de opphavsmannen til den ideen. Å legge ut informasjon om dette, uten opphavsmannens tillatelse er mot loven, og ikke lurt om du vil ha en seriøs og lovlig blogg.

Det var det for denne gang. Neste uke blir det nytt tema. Gled dere!

No comments:

Post a Comment