Friday, April 3, 2009

Nye medier - Eksamensoppgave

Dette er kanskje ikke stedet for å få mest mulig dekning, men for at man skal se hvordan oppgaven kunne sett ut i en blog så poster jeg den her. Om jeg skulle fått mer dekning på den ville tatt kontakt med andre som blogger om det samme eller lignende temaer og spurt om de kunne linke til bloggen min. Pga lite tid er dette noe jeg ikke får gjennomført i løpet av eksamensdagen. Men nå vet i alle fall sensor at jeg vet hva jeg skulle gjort for å treffe min målgruppe av personer som bare ser det gode i de nye mediene. Og her er innlegget:

Opp igjennom de siste hundre åra har vi fått mange nye medier. Først kom radioen, tv og så internett. Men etter å ha sett rundt på nettet og lest diverse blogger som handler om media, så har jeg ikke funnet et innlegg som handler om «de nye medier». Så jeg tenkte at jeg, på tross av liten kunnskap og innsikt i emne, kunne skrive et lite blogginnlegg om temaet.

Så hvor skal jeg begynne? Istedetfor å ta for seg hele internett som et nytt medium vil jeg ta for meg msn og andre lignende chatteprogrammer. Det har aldri før vært så lett å prate sladder med familie og venner. Og det er en bra ting, sant? Også får vi jo holde kontakten med folk vi vanligvis ikke hadde tatt oss tid til å snakke med. Det som skremmer meg med dette er mulighetene for hva det kan gjøre med oss mennesker over lenger tid. Men hva kan vel et program som msn gjøre med oss? Alt vi gjør er å forenkle språket vårt til de grader at vi får dårligere karakter på skolen, og snakke med folk uten ansikt så mye at vi glemmer hvor mye kroppsspråket betyr.

Også har vi det nye mediet som alle finansmennene er så glad i. Interaktiv TV. En brilliant idé, det må jeg si. La seerne få litt kontroll over hva som skjer i programmet, og ta penger for det. Det har gitt oss «kvalitetsprogrammer» som Big Brother, Idol, osv. Og du verden som vi er glad i å sløse bort pengene våre på sånne ubetydelige ting. Tenk om vi hadde tatt alle pengene som ble brukt for å stemme frem det siste idolet, og brukt det på mat til barn som sulter.

Innenfor nye medier ligger også den dingsen som i alle fall har gjort meg latere, mobiltelefonen. Før jeg fikk meg mobiltelefon kunne jeg en lørdag gå rundt hele nabolaget for å finne en kammerat som var hjemme. Nå løfter jeg ikke rompa fra stolen før jeg har fått melding om at de er hjemme, helst ser jeg at de kommer til meg også. Jeg kunne ikke få meg til å fatte hva disse dumme ungdommene skulle med mobiltelefoner når jeg var liten, helt til jeg fikk en selv. Jeg har aldri vært den samme siden...

Så hva er konklusjonen etter å ha sett litt på de nye mediene? Det er klart, jeg ser jo fordelene jeg også selv om det kanskje ikke virker sånn etter å ha lest blogginnlegget mitt. Men jeg skulle ønske at man ser litt på de negative konsekvensene av den såkalte utviklingen innen teknologi og medier. Sånn utviklingen går i dag vil vi snart alle sammen bli dratt inn i et informasjons og teknologi jag uten like, og kanskje, kanskje vil vi glemme oss selv.